Viktored®
Miejsce wyhodowania: Polska, Żdżary
Pochodzenie: Mutant odmiany Starkrimson
Wzrost: Drzewo rośnie średnio silnie, pokrój wzniesiony, owocuje na krótkopędach, kwitnie obficie
Zapylacze: Golden Delicious, Evereste
Odmiany zapylane: Wydaje się dobrym zapylaczem dla większości odmian
Owoc: Średni do dużego, symetryczny, stożkowaty, z wyraźnym żebrowaniem. Ładnie wybarwiony, rumieniec buraczkowo-czerwony pokrywający niemal całą powierzchnię owocu, lekko paskowany. Miąższ biało-zielony, zwarty, chrupiący, soczysty, słodko-kwaśny z lekkim gorzkawym posmakiem, aromatyczny, skórka gruba, z wyraźnymi przetchlinkami
Dojrzałość: Początek października
Przechowywanie: Chłodnia zwykła 3-4 miesiące, KA – 6-8 miesięcy
Wytrzymałość na mróz: Średnia
Podatność na choroby: Parch jabłoni – średnia; mączniak jabłoni – mała; może być podatna na choroby kory
Więcej informacji na stronie www.viktored.pl
Odmiana jabłoni Viktored® podlega ochronie prawnej na terytorium Polski na podstawie decyzji Dyrektora Centralnego Ośrodka Badania Odmian Roślin Uprawnych (COBORU) w Słupi Wielkiej o przyznaniu wyłącznego prawa do odmiany na podstawie przepisów ustawy z dnia 26 czerwca 2003 r. o ochronie prawnej odmian roślin (tekst jednolity Dz. U. z 2016 r., poz. 843)